Házasságkötés

Mit kell tudni a házasságkötésről?

Kedves Jegyespár!

1. Jelentkezés a plébánián:
A jegyesek első alkalommal (a polgári házasságkötés időpontjának bejelentése, véglegesítése előtt!) személyesen jelentkezzenek az irodában a kért esküvői időpont, nászmise kérése, a jegyesoktatás és az eskető atya személyének megbeszélésére.


2. Esküvő előjegyzése a Plébániahivatalban:
Szükséges adatok és iratok:

 • jegyesek neve, vallása, lakcíme
 • születési és keresztelési adataik
 • szüleik neve, vallása, lakcíme
 • tanúk neve, vallása, lakcíme
 • telefonszám
 • esküvő időpontja
 • az eskető atya neve
 • nászmisés esküvő, vagy nem (tisztázása az esküvő tervezett időtartama miatt fontos!)

 
A stóladíj rendezésére is a Plébániahivatalban kerül sor, mely 30.000,- Ft (nászmisés esküvő esetén +3.000Ft)
A virágdíszítésről, a zenei szolgálatról a Plébániahivatal ad tájékoztatást.

3. Az anyakönyvezéshez szükséges iratok beszerzése a jegyesek vallása szerint eltérő:

 • Ha mindkét jegyes római katolikus vallású: szerezzék be keresztlevél másolataikat a keresztelési plébániákon, melyek ne legyenek 3 hónapnál régebbi keltezésűek az esküvő tervezett időpontjához képest. Ezt követően, kérjék ki a lakóhelyük szerint illetékes plébánián a házasságkötési engedélyt. Ha valamelyikük plébániánk területén lakik, természetesen nincs szükség ilyen engedélyre. Ha nem Plébániánkon történik a jegyesoktatás, a jegyespár a felkészítő paptól hozzon erre vonatkozó igazolást.
 • Ha az egyik jegyes görög katolikus vallású: a görög katolikus püspökség rendelete szerint a jegyesnek a püspökségtől kell engedélyt kérnie a házasságkötéshez. A katolikus jegyes iratbeszerzése változatlan. (keresztlevél másolat, házasságkötési engedély, a jegyoktatás igazolása)
 • Ha az egyik jegyes keresztény, de nem római katolikus vallású: (vegyes-vallás esete) a nem római katolikus jegyes, vallása szerint, igazolást szerezzen be a keresztelés tényéről. A katolikus jegyessel a lakhely szerint illetékes plébánosa jegyzőkönyvet vesz fel. A katolikus jegyes iratbeszerzése változatlan. (keresztlevél másolat, házasságkötési engedély, a jegyoktatás igazolása)
 • Ha az egyik jegyes nem keresztény vallású, vagy kereszteletlen: (valláskülönbség esete) a katolikus jegyessel a lakhely szerint illetékes plébánosa jegyzőkönyvet vesz fel, és azt mellékelve az Egyházi Hatóságtól engedélyt kér a házasságkötéshez. Már a jelentkezéskor kell tisztázni e kérdést, mert az engedély beszerzésének időszükségletét – kb. 1 hónap - figyelembe kell venni az esküvő kitűzési időpontjánál. A katolikus jegyes iratbeszerzése változatlan. (keresztlevél másolat, házasságkötési engedély, a jegyoktatás igazolása)

4. Az esküvőre a következő szentírási részleteket ajánljuk:

Olvasmányok (9)    Szentleckék (14)    Evangéliumok (10)

(Javasoljuk egy ószövetségi olvasmány és egy evangélium vagy egy újszövetségi szentlecke és egy evangélium választását. Nászmisés esküvőhöz választható mindhárom.)

© Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.