Évközi 6. vasárnap

"Ha akarod, te meg tudsz tisztítani engem!" - szólítja meg a leprás Jézust a mai evangéliumban. Mennyi mindent rejt ez a "ha akarod". Neked módodban áll. Te képes vagy rá. Te vagy az, aki tudsz rajtam segíteni. Jézus akarja ezt a gyógyulást, még akkor is, ha tudja, hogy a meggyógyított ember örömében nem fogja tudni magában tartani a dolgot. Mindketten vállalják a következményeket: a meggyógyult ember a társadalmi életbe való visszailleszkedést, az Úr pedig a városi nyilvánosságtól való visszavonulást. A Mester küldetésébe ez nem zavart bele, hiszen olvassuk, hogy mindenünnen özönlöttek hozzá az emberek. Amikor mi jót teszünk valakivel, bennünket se zavarjon a környezetünk véleménye, mert nem földi elismerésért, hanem az örök életünk miatt tesszük!

1. Szerdán elkezdődik a nagyböjti idő. Hamvazószerda szigorú böjti nap, Egyházunk a 18 és 60 éves kor közötti híveket hústilalom mellett egyszeri jóllakásra és két szerényebb étkezésre buzdítva segíti a bűnbánatra. Betöltött 14 éves kortól a hústól való megtartóztatás jelenti ugyanezt. Nagyböjt péntekjein 14 éves kortól hústilalommal emlékeztessük magunkat Krisztus értünk vállalt keresztáldozatára. Szerdán a Jézus Szíve templomban 7.00 órakor, a Szent Imre templomban 18.00 órakor lesz szentmise. Vatikáni rendelkezés alapján a hamvazkodás előtt az oltártól történik a bűnbánatra történő felhívás, a hamvazkodás pedig érintés nélkül, a kissé előre hajtott fejünkre szórva fog történni. Ennek megfelelően tisztelettel kérjük, hogy a sapkákat, illetve egyéb fejfedőket a hamvazkodás idejére szíveskedjenek majd levenni.

2. Csütörtökön 16.00-18.00 óra között élelmiszercsomagot osztunk a területünkön élő rászorulóknak. Hálásan köszönjük a rászorulók részére adott rendszeres adományokat!

3. Nagyböjt péntekjein 6.30 órakor a Jézus Szíve templomban, 17.15 órakor pedig a Szent Imre templomban keresztúti ájtatosságra várjuk a Kedves Híveket. A Szent Imre templomban a keresztutak vezetésére közösségek jelentkezését, valamint ministránsokat várunk. Jelentkezni a sekrestyében lehet.

4. Február 20-án (szombat) 10.00 és 12.00 óra között tartja nyílt napját a Brenner János Papnevelő Intézet, melyet idén a járványhelyzet miatt online formában szerveznek meg. A nyílt napon a papi hivatás iránt érdeklődőket szeretettel hívják és várják, hogy megismerhessék a szeminárium és a papnövendékek életét. A részvétel regisztrációhoz kötött, melyet a Brenner János Hittudományi Főiskola honlapján található űrlapon február 18. (csütörtök) 18.00 óráig lehet megtenni.

5. Az utóbbi hetekben többször tapasztaltuk, hogy a plébánia aulájában és a kápolnában használt ruhákat hagytak olyan táskában, melyek ott felejtettnek látszottak. Szeretettel hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ruhaneműk tárolására minimális helyünk van, a rászorulóknak szánt ruhaneműk átadásának pedig nem ez a módja. Karitász csoportunk elsősorban tartós élelmiszerekkel igyekszik segíteni a körzetünkben élő rászorulókat.

6. A bérmálásra jelentkezett fiataloknak a héten tájékoztató e-mailt küldünk a felkészülés időpontjairól. A püspökségről kapott értesítés szerint a soproni plébániák bérmálkozóinak május 24-én, pünkösdhétfőn délelőtt szolgáltatja ki a püspök úr a keresztény nagykorúság szentségét a felújított Szent Mihály templomban.

További hírek

Nagyböjt 2. vasárnapja

Nagyböjt 2. vasárnapja

A Tábor-hegyen Jézus megmutatta isteni dicsőségét, amikor "ruhája olyan ragyogó fehér lett, hogy a földön semmiféle kelmefestő nem képes így a ruhát kifehéríteni" (Mk 9,3). Máté evangélista még azt is említi, hogy a Mester arca is ragyogott. Nem elvakítani akar bennünket, nem az a szándéka, hogy távolítson, vagy félelmetesnek állítsa be magát, hanem bizonyságot tesz arról, hogy az ő dicsőségében - ahova természetesen vár minket, hiszen meghívást kaptunk - fényesség van. A menny a tiszta szeretet és öröm országa, amelynek kapuját feltámadásával nyitotta meg. Célozzuk meg magunknak ezt az irányt!


Nagyböjt 1. vasárnapja

Nagyböjt 1. vasárnapja

Bizonyos szempontból egy éve böjtölünk. Nélkülözzük a normális emberi kapcsolatokat, az utazás, a mozgás, a kultúrálódás, az ünneplés különböző közösségi formáit. Gondolatainkban talán felértékelőnek mindezek, és igyekezni fogunk majd okosan kihasználni a lehetőségeket alkalomadtán. Az idei nagyböjt is más, mint a korábbiak. Attól lesz igazán egyedi, ha tudunk új utakat találni Isten felé, vagy a régieket próbáljuk leporolni. A képen látható ételek láttán gondolom, egyikünk fejében sem a sanyargatottság gondolata ébred. Pedig csak azért került ide, mert nincs benne hús. Attól, hogy jó ideje tart egy visszafogottság, még lehetünk kreatívak vallási életünkben, megélhetjük "lelkünk pusztájában" a megkísértettség mellett az Úr közelségének örömét!


Évközi 5. vasárnap

Évközi 5. vasárnap

A mai evangéliumi szakasz talán legérdekesebb mozzanata, amikor rátalálnak a tanítványok a kora hajnal óta egyedül imádkozó Jézusra, és közlik vele: "Téged keres mindenki", és ő ezt feleli: "menjünk el máshová, a szomszédos helységekbe, hogy ott is hirdessem az evangéliumot, hiszen ezért jöttem". Első hallásra akár tűnhet úgy is, hogy ott akarja hagyni őket. Elképzelhető, hogy a mai ember gondolatai között még azt is megtalálhatjuk: "Biztosan megsértődött valamin". A Úr Jézus nem ilyen: ő mindnyájunkra figyel, minden feléje kinyújtott kéz fontos neki. A mi kezünk hová, ki, vagy mi felé nyúl?


© Szent Imre Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.