Mindenszentek ünnepe

Keleten már 380-ban megemlékeztek minden vértanúról. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki – miután megkapta a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont – 609. május 13-án Mária és az Összes Vértanúk tiszteletére szentelte fel. III. Gergely pápa (731–741) kiszélesítette az ünneplendők körét: a „Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” emléknapjává tette mindenszentek ünnepét. IV. Gergely pápa (827–844) döntése értelmében került az ünnep november 1-jére.

1. Szívből örülünk annak, hogy plébániánkon nagyon sokakban van belső, lelki igény szentmisék mondatására. Az elmúlt héten a 2021-es évre a szentmisék döntő többségére írattak szentmiseszándékot, így aki még szeretne, a szabad időpontok közül választhat.

2. Hálásan köszönjük mindazoknak, akik az idei egyházi hozzájárulásukkal fenntartóivá váltak plébániánknak!

3. Hétfőn, halottak napján a Jézus Szíve templomban reggel 7.00 órakor, a Szent Mihály templomban délelőtt 9.00 órakor, a Szent Imre templomban pedig este 18.00 órakor lesz szentmise.

4. November 5-én, csütörtökön, Szent Imre herceg ünnepén szeretettel várjuk a Kedves Testvéreket búcsúi szentmisére este 18.00 órára a Szent Imre templomba. A város papságával és híveivel közösen ünnepelt szentmise főcelebránsa és szónoka Ruskó Norbert kerekegyházi plébános úr lesz.

5. November 8-án, vasárnap a Szent Imre templomban délelőtt 9.00 órakor a búcsúi szentmise főcelebránsa és szónoka Szalai Gábor atya lesz. Tisztelettel kérjük a Kedves Híveket, hogy különösen a búcsúi szentmiséinken igyekezzenek a hatályos járványügyi szabályok betartására! A kápolna ajtajai nyitva lesznek, valamint az aulában kivetítőn keresztül is követhető lesz mindkét szentmise.

6. A járványügyi helyzetre való tekintettel az elsőpéntekes időseket továbbra is csak abban az esetben keressük fel, amennyiben ezt ők külön kérik.

7. Továbbra is kaphatók a sekrestyében a Gregorián Társaság CD lemezei, melyeket kedvező áron akár ajándékként is megvásárolhatunk: 1 db 2000 Ft-ba, 2 db 3500 Ft-ba, 3 db 4500 Ft-ba kerül.

8. A Szent Mihály temető ünnepi nyitvatartási rendjét a hirdetőtáblán, valamint plébániánk weboldalán találják.

További hírek

Húsvét 3. vasárnapja

Húsvét 3. vasárnapja

Lukács evangéliuma segítségével ismét az Úr Jézus feltámadását követő egyik jelenésnek lehetünk tanúi, mely egészen szemléletes. Érzékek és érzések, melyek mind a megtapasztalást akarják aláhúzni. Az apostolokéhoz hasonlóan velünk is olykor megesik, hogy felüti a fejét a félelem, az ijedtség, amikor Isten be akar lépni az életünkbe. Mi nem így, vagy úgy képzeltük. Számunkra más helyzet komfortosabb lett volna. Amikor lemondunk a saját elképzeléseinkről, amikor tudunk elengedni dolgokat, akkor adunk teret a Feltámadottnak. Teljesen biztos, hogy ekkor szűnik a félelem, az ijedtség és a kétely, helyébe pedig a hit talaján az öröm, a béke és a ráhagyatkozás biztonsága költözik!


Húsvét 2. vasárnapja

Húsvét 2. vasárnapja

Tamás apostol kerül a figyelmünk középpontjába az evangéliumi szakasz hallatán. Ő "hiszi, ha látja" az Úr Jézus feltámadását. Tamáskodik. Sokszor tesszük ezt mi is, amikor Isten életünkben való jelenlétét, irgalmas szeretetét firtatjuk. Jó módszer lehet, ha figyelmünk középpontjába inkább a Feltámadottat helyezzük. Ha Rá tekintünk, biztosak lehetünk abban, hogy jó irányba is haladunk. "Én Uram, én Istenem!" Tamás apostol hitvallása - látva az Üdvözítőt - mélyebbnek tűnik, mint a többieké.


Húsvétvasárnap

Húsvétvasárnap

Jézus Krisztus feltámadása keresztény életünk legfontosabb eseménye. Igen, a mi életünké is. Örök sorsunk szempontjából kulcsfontosságú, hogy hova juthatunk. Krisztus megváltó kereszthalála és feltámadása a mennyország, az örök üdvösség perspektíváját tárja elénk. Ezért a legfontosasbb esemény számunkra. Ennek tudatában, az atyai házat megcélozva éljünk!


© Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.