Jézus: társam, örömöm!

Beszámoló a VIII. Szent Imre napközis hittantáborról

Nagy örömünkre szolgált, hogy a járványügyi helyzet enyhülése lehetővé tette – megfelelő higiénés körülmények betartása mellett – a nyári táborok, így a mi napközis hittantáborunk megrendezését is. Jézus: társam, örömöm! – ezt a mottót választottuk az együtt töltött napokra.

Táborunk témája az Oltáriszentség volt, hiszen amikor elkezdtük szervezni, még a 2020-as időpontban volt meghirdetve az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Még egy évet kaptunk az erre való felkészülésre, hiszen a jelenlegi elképzelések szerint 2021-ben kerül megrendezésre ez a budapesti világrendezvény. Terveink szerint tehát jövőre is hasonló témával várjuk majd a jelentkezőket.

A táborba olyan sok gyermek – köztük kb. 20 első táborozó – jelentkezett, hogy az eredetileg ötnaposra tervezett tábort kétszer háromnaposra szedtük szét, alsós és felsős korosztály-bontásban. Sokat tanakodtunk, hogy jó lesz-e így, de utólag végiggondolva is remek döntésnek bizonyult, mivel a tábor témáját jobban a korosztályokhoz tudtuk kötni, valamint a kisebb létszám miatt a higiénés előírásokra is jobban tudtunk figyelni. Így mindkét táborunkban 28-30 résztvevő, az alsós táborban több, mint 20 általános iskolás, középiskolás és egyetemista segítő, a felsős táborban pedig 10-12 középiskolás és egyetemista segítő támogatta a hat felnőtt szervezőt és táborvezetőt. Rajtuk kívül számos önkéntesünk vállalt adminisztratív, konyhai és higiénés feladatokat.

A tábor mottóját, valamint plébániánk logóját idén egy neonzöld kendőre nyomtattuk, melyet mindkét tábor minden résztvevőjének adtunk, akik örömmel viselték a többfunkciós ajándékot. A tábor végén még az önkéntes segítőinknek is tudtunk adni belőlük néhányat.

Az alsós tábor mindkét plébánián töltött napját szentmisével kezdtük, hétfőn plébániánk Töviskorona együttese – akik a családos szentmiséink zenei szolgálatát is ellátják – vidám ifjúsági énekekkel szolgálta a legszentebb áldozat bemutatását, míg kedden Krasznainé Andi, plébániánk egyik kántora orgonált a szentmisén.

Mesékkel, videókkal, jelenetekkel színesített program várta a gyermekeket, melyek az ismert imádság sorait kívánták elmélyíteni: (Jézus a mi) urunk és mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk. Isten értékes alkotásai vagyunk, aki mindenét nekünk adja, Ő maga az életünk ajándéka, Vele örömteli az életünk. Kézműves foglalkozásainkon többek között értéktükör, kishajó és ajándék süti készült, melyekkel a mindennapi élet gyakorlatába szerettük volna átültetni mindazt, amiről a délelőtti foglalkozások szóltak.

Az alsós táborunk zárónapján Bükre kirándultunk, ahol megtekintettük az árpád-kori templomot, majd akadályversenyt követően az alsósokat átkísértük a Napsugár Játszóparkba, ahol 26 gyermek önfeledt kikapcsolódásáról gondoskodtak. Az első napok segítő csapatával ez idő alatt városnéző kisvonat segítségével a Bükfürdőn található Centrál Étterembe mentünk, ahol pizzázással köszöntük meg szolgálatukat, és a nagy melegben jól esett a limonádé-variációk végigkóstolása is.

A felsős tábor első két napját is orgonás, ill. gitáros szentmisével kezdtük, a korosztálynak megfelelően mélyebben foglalkoztunk ugyanezzel a témával, így az őskeresztények hitvalló életpéldáját, a kommunizmus áldozatainak életét dolgoztuk fel, és megtekintettünk a NEK „Ő és én” videóiból néhányat. Személyes tanúságtételek, jelenetek gazdagították a plébánián töltött napokat. Németh István atya és Hencz Márton papnövendékünk pedig a tábor témájának összefoglalásán túl beteglátogatási tapasztalataikat osztották meg a fiatalokkal.

A felsős tábor zárónapjára is tartogattunk a résztvevők számára némi meglepetést: a tábor komolyabb, hitismeretekben való gazdagodást és lelki feltöltődést elősegítő napjai után – még a záró szentmise előtt – a soproni All Star Bowling pályáit, valamint a Sopron Crazy Garage szabadulószobáit foglaltuk le számukra, hogy ők is önfeledt kikapcsolódással tudják lekerekíteni a háromnapos együttlétet.

Egyhetes programunk igazi csúcsa azonban a táborzáró szentmise volt a Jézus Szíve templomban. Ide vártuk a felsősök mellé az alsós táborozókat is, közösen adtunk hálát Istennek az együtt töltött szép napokért, a szentmise utáni rövid szentségimádáson pedig a gyermekek Eucharisztiáról való tanúságtétele hallatán, könnyes szemmel ajánlottuk őket életünk Urának oltalmába.

Hálás szeretettel gondolunk minden segítőnkre: a tábort megszervező és levezető hitoktatóinkra, fiatal csoportvezetőinkre, zenészeinkre, a háttérben dolgozó adminisztrációs, higiéniai és konyhai segítőinkre, és nem utolsó sorban nagy szeretettel köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását, hogy a gyermekek számára lehetővé tették a táborban való részvételt!

További hírek

Szent György búcsú

Szent György búcsú

Szeretettel várnak mindenkit a Szent György templom búcsújára április 24-én!




© Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.