"Sine populo" szentmisék

A nép részvétele nélkül bemutatott szentmisékről...

A "pro populo" latin kifejezéssel a heti liturgikus naptárunkban 2020-ig gyakran találkozhattak, hiszen minden vezető lelkipásztornak vasárnaponként "a népért", vagyis plébániai közösségéért kell az egyik szentmiséjét felajánlania. Január óta ezen szentmisékhez azt írjuk: "Plébániai közösségünkért". Talán így érthetőbb. Most egy hasonló kifejezés: a "sine populo" időszaka van, ami azt jelenti, hogy "a nép (részvétele) nélkül" mutatjuk be a legszentebb áldozatot.

Az elmúlt hetekben járta be a világot egy olasz lelkipásztor leleményes ötlete, miszerint a hívek által beküldött, és azokat kinyomtatott formában a padokra felragasztott képek "népesítették be" a templomot a karantén idején. Számomra is furcsa volt az üres padokat látni, főleg, hogy szívesen nézek körbe a szentmisék alatt a padok egyik végétől a karzat másik végéig, hogy jobban érezzem azt, hogy együtt vagyunk, egy közösségként a szentmisén.

Tavaly karácsonyra a plébániai segítők és a ministránsok kaptak egy exkluzív ajándékot: városunk 2020-as egylapos falinaptárának feltuningolt változatát, mely kétszer akkorára sikeredett, és az Oltáriszentség fotója köré a segítőink egy részének arcai kerültek, általában vidám pillanataikban, amikor megtapasztalták a közösségi szolgálat megtartó erején túl azt az örömet, amelyet Krisztus tud adni mindnyájunknak. Ebből a naptárból hajtogattam egy furcsa háromszöget képezve egy "kétdimenziós", "papír alapú" közösséget, melyet az oltárra tettem. Jó volt látni az egyébként "háromdimenziós", hús-vér emberekként templomba járóink fotóit. Olyannyira hatásosnak bizonyult, hogy még apróbb leállások, belefeledkezések is előfordultak a magánmiséken. Két fotóval hadd illusztráljam ezt a különös helyzetet, és hadd biztosítsam egész plébániai közösségünket arról, hogy a szentmiséim alatt ott vannak/ott vagytok nemcsak az oltáron "papírforma" szerint, hanem a szívemben is, amikor Önökért/értetek imádkozom. Remélem, hogy a "pro populo" szentmiséken is mielőbb együtt, "cum populo" ünnepelhetünk!

További hírek

Szent György búcsú

Szent György búcsú

Szeretettel várnak mindenkit a Szent György templom búcsújára április 24-én!




© Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.