Nagyböjt 5. vasárnapja

"Ne ítélj, hogy ne ítéltess!" - tartja a közmondás. A házasságtörő asszonyt középre állítva az írásudók és a farizeusok rá akarják venni Jézust, hogy ő is álljon be az ítélkezők sorába, hiszen a törvény szerint egyértelmű, hogy kövezés jár a tettéért. A Mester azonban máshonnan közelíti meg a dolgot: egyrészt nem lesz az "ítélkező kórus" tagja, másrészt nem akarja folytatni ezt a sort azzal, hogy az állásfoglalása után már őt is ítélet alá vonják. Ő az irgalmas szeretet oldaláról tekint az asszonyra: miután senki sem volt bűn nélkül a környezetében, bátorítja, felemeli. A nagyböjt hátralévő részében mi is rátalálhatunk erre a könyörületre, amikor saját belső világunkban nézünk szét, majd pedig egy jó szentgyónás keretében letesszük a bűneinket!

1. Ma országos gyűjtést tartunk a Szentföldi kegyhelyek javára. Hálásan köszönjük a Kedves Testvérek adományait!

2. Hétfőn, kedden és szerdán szeretettel várjuk a Kedves Híveket a Városi Nagyböjti Lelkigyakorlatra. A Szent Imre templom közösségi termeiben 16.30-19.00 óráig gyónási lehetőség lesz, a lelkigyakorlatos szentbeszéddel bemutatott szentmisék minden este 18.00 órakor kezdődnek. A lelkigyakorlat vezetője Dr. Sztankó Attila, a Máriabesnyői Bazilika plébánosa lesz.

3. Közös keresztútjárásra várják városunk híveit a Szent Mihály templom kertjébe pénteken 19.00 órától. Ezen a napon a Szent Imre templomban sem keresztutat, sem szentmisét nem tartunk.

4. A Szent Imre templom és plébánia nagytakarítására, valamint az udvar rendbetételére várunk minden korosztályból önkéntes segítőket szombaton reggel 8.00 órára.

5. A jövő vasárnap, Urunk szenvedésének ünnepén a 9.00 órakor kezdődő szentmisét a templomudvaron kezdjük barkaszenteléssel és ünnepélyes bevonulással, mellyel az Úr Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékezünk. Ezen a szentmisén énekelt passiót hallhatunk. Kérjük a Kedves Híveket, hogy alkalmas időjárás esetén a templom előtti téren gyülekezzenek! Az esti szentmise után pedig zenés keresztútra várjuk a Kedves Híveket!

6. A nagyheti szertartásokra szeretettel várjuk ministrásaink jelentkezését. A sekrestyében található a próbák és a liturgiák időbeosztása. Az egyes szertartásokon azok szolgálhatnak, akik a próbán megjelennek.

7. Szeretettel várjuk a X. Jubileumi Szent Imre Napközis Táborba a leendő 2-8. osztályos hittanosok, valamint középiskolás és egyetemista segítők jelentkezését a honlapunkról elérhető elektronikus űrlapon keresztül. 2022. augusztus 8-12-ig újra egy 5 napos, nagylétszámú tábort szervezünk a korosztályoknak megfelelő programokkal. Szeretnénk megújult formában, sok új ötlettel különlegessé tenni plébániánk tizedik hittantáborát, melynek témája kapcsolódni fog templomunk 25 éves jubileumához.

8. A Szent Imre templom felszentelésének 25. évfordulójára egy jubileumi kiadványt tervezünk kiadni. Kérjük, hogy akinek a templom építéséről, vagy az elmúlt negyedszázadból közkinccsé tehető érdekes emléke van, még húsvét előtt keresse fel István atyát!

9. Vasárnaponként 17.00 órakor a Várkerületen a Mária szobornál a békéért és hazánkért végzett közös rózsafüzérre várják a Kedves Híveket!

További hírek

Húsvét 4. vasárnapja

Húsvét 4. vasárnapja

A mai evangéliumi részletben az Úr Jézus jó pásztorként mutatkozik be. Olyan Isten ő, aki vigyáz ránk, ismer minket, vezetni akar. Amikor mindezt halljuk, észrevesszük, hogy nem mindig halljuk a hangját. Sokan bégetnek a nyájban, olyanok is, akik nem ezeket a jókat akarják; hamar megbélyegezzük egymást, fekete bárányt találunk. Magunkkal vagyunk elfoglalva, és nem Istennel. A mai ünnepen a mi Jó Pásztorunk halk, szelíd szavával mégiscsak meghív bennünket, mégpedig arra, hogy vele legyünk. Egészen a menny kapujáig akar vezetni a szavával!


Húsvét 3. vasárnapja

Húsvét 3. vasárnapja

Lukács evangéliuma segítségével ismét az Úr Jézus feltámadását követő egyik jelenésnek lehetünk tanúi, mely egészen szemléletes. Érzékek és érzések, melyek mind a megtapasztalást akarják aláhúzni. Az apostolokéhoz hasonlóan velünk is olykor megesik, hogy felüti a fejét a félelem, az ijedtség, amikor Isten be akar lépni az életünkbe. Mi nem így, vagy úgy képzeltük. Számunkra más helyzet komfortosabb lett volna. Amikor lemondunk a saját elképzeléseinkről, amikor tudunk elengedni dolgokat, akkor adunk teret a Feltámadottnak. Teljesen biztos, hogy ekkor szűnik a félelem, az ijedtség és a kétely, helyébe pedig a hit talaján az öröm, a béke és a ráhagyatkozás biztonsága költözik!


Húsvét 2. vasárnapja

Húsvét 2. vasárnapja

Tamás apostol kerül a figyelmünk középpontjába az evangéliumi szakasz hallatán. Ő "hiszi, ha látja" az Úr Jézus feltámadását. Tamáskodik. Sokszor tesszük ezt mi is, amikor Isten életünkben való jelenlétét, irgalmas szeretetét firtatjuk. Jó módszer lehet, ha figyelmünk középpontjába inkább a Feltámadottat helyezzük. Ha Rá tekintünk, biztosak lehetünk abban, hogy jó irányba is haladunk. "Én Uram, én Istenem!" Tamás apostol hitvallása - látva az Üdvözítőt - mélyebbnek tűnik, mint a többieké.


© Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.