Évközi 8. vasárnap

Az Úr Jézus a mai evangéliumban elsősorban önvizsgálatra int, amikor arra buzdít, hogy a saját vétkeinket jelképező gerendát vegyük ki előbb a saját szemünkből, és csak utána fogjunk hozzá ahhoz, hogy embertársaink hibáit firtassuk. Nagyböjt előtt igazi ráhangoló üzenet ez: a tükörbe nézés az első lépés a megtérésben!

1. Ma országos gyűjtést tartunk a katolikus iskolák javára, szeretettel várjuk az e célra felajánlott perselyadományaikat!

2. Hamvazószerdával megkezdődik a nagyböjti időszak. Március 2-án a Jézus Szíve templomban 7.00 órakor, a Szent Imre templomban pedig 18.00 órakor lesz szentmise, melyben a bűnbánat külső jeleként a hamvazás szertartásában részesülhetünk. A járványhelyzet miatt a tavalyihoz hasonlóan érintés nélkül, a hamut a kissé előrehajtott fejünkre szórva fog történni. Ezen a napon Egyházunk a 18 és 60 éves kor közötti híveket hústilalom mellett egyszeri jóllakásra és két szerényebb étkezésre buzdítva segíti a bűnbánatra. Betöltött 14 éves kortól a hústól való megtartóztatás jelenti ugyanezt.

3. Március 2-án, hamvazószerdán a soproni templomokban az esti szentmisék után szentségimádási órát tartunk a békéért, csatlakozva Szentatyánk, Ferenc pápa felhívásához. Várjuk a Kedves Híveket templomunkba a 18.00 órakor kezdődő szentmisére, majd a kitett Oltáriszentség előtt egy egyórás szentórára, utána pedig 22.00 óráig csendes szentségimádásra. Ferenc pápa szavaival buzdítunk mindenkit a részvételre: „Jézus azt tanította nekünk, hogy az erőszak ördögi értelmetlenségére Isten fegyvereivel, az imával és a böjttel válaszoljunk.”

4. A héten elsőpéntek lesz, a szokott időben tervezem a betegek felkeresését.

5. Nagyböjt péntekjein 6.30 órakor a Jézus Szíve templomban, 17.15 órakor pedig a Szent Imre templomban keresztúti ájtatosságra várjuk a Kedves Híveket! A Szent Imre templomban az imádságok vezetésére közösségek jelentkezését, valamint ministránsokat várunk. Nagyböjt péntekjein 14 éves kortól hústilalommal emlékeztessük magunkat Krisztus értünk vállalt keresztáldozatára.

6. Szombaton 12 órás szentségimádás lesz a Szent Imre templom kápolnájában, melyre szentségőrzők jelentkezését várjuk a szokott módon.

—7. A feltámadásba vetett hitben tudatjuk, hogy Dr. Rédly Elemér pápai prelátus, székesegyházi kanonok, egykori soproni városplébános 2022. február 22-én a betegek kenetével megerősítve az örök hazába költözött. Temetése március 3-án (csütörtök) a 11.00 órakor bemutatott szentmise után lesz a Győri Székesegyházban. Megboldogult paptestvérünket a Kedves Hívek imáiba ajánljuk.

További hírek

Virágvasárnap

Virágvasárnap

A Nagyhét kezdetén egyszerre van jelen a liturgiában az öröm és a szenvedés. Az Úr Jézus bevonul Jeruzsálembe, a nép királyként fogadja. A szentmisében pedig halljuk a passiót, Urunk szenvedéstörténetét. Egységben látva az előttünk lévő hetet, mégsem zavaró ez. Az egész nem másról szól, mint Isten ember felé megnyilvánuló, szenvedélyes, életadó szeretetéről.


Nagyböjt 4. vasárnapja

Nagyböjt 4. vasárnapja

Ezen a vasárnapon az elhangzó evangéliumi szakasz igazán bőséges elmélkedési anyagot tár elénk. Utalás történik az Úr Jézus szenvedésére, kereszthalálára, de arról is hallunk, hogy a benne való hitünk, vagy nem-hitünk nem más, mint az ítéletünk saját magunkra nézve. A végtelenül irgalmas és szerető Isten mindent megtesz, tényleg mindent azért, hogy mi eljuthassunk hozzá. Nagyböjtben jó arra is gondolni, hogy mi mit tudunk a magunk részéről tenni azért, hogy a mennyország legyen örök othonunk.


Nagyböjt 2. vasárnapja

Nagyböjt 2. vasárnapja

Jézus színeváltozásáról tudósít a mai evangélium. Felmennek a hegyre a Mesterrel a főapostolok, nehezen tudnak mit kezdeni a látvánnyal, az élménnyel. Sokszor lehetünk mi is így: vágyunk az Istennel való találkozásra, de igazából nem tudjuk, hogy mire számítsunk. Egy biztos: szükségünk van Rá. Időnként fel kell menni nekünk is a Tábor hegyre, oda, ahol számunkra megtapasztalható Isten, aztán pedig visszaérkezve küldetésünk tanúskodni Róla. A környezetünket legfőképpen az érdekli, hogy milyen a Vele való kapcsolat...


© Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.