Évközi 31. vasárnap

Melyik az első a parancsok közül? - mondhatnánk: jó kérdés! Valószínűleg mi is azok közé tartoztunk volna, akiket az ószövetség számos vallási szabálya gyakorlatilag útvesztőbe helyezett. Az Úr Jézus Isten imádását helyezi mindenek elé és fölé. Hogy mi ennek az értelme? A hívő ember számára ez már talán könnyebben megválaszolható kérdés. Istenhez tartunk, az Ő országát várjuk, és miközben ezt tesszük, rájöhetünk, hogy nemcsak az út végén vár, de el is kísér minket!

1. November 1-én (hétfő), Mindenszentek parancsolt ünnepén vasárnapi miserendet tartunk templomainkban a családos szentmise kivételével. November 2-án (kedd), halottak napján reggel 7.00 órakor a Jézus Szíve templomban, 9.00 órakor a Szent Mihály templomban, 18.00 órakor pedig a Szent Imre templomban lesznek szentmisék, melyekben elhunytjainkért imádkozunk.

2. A Megváltós Nővérek sírjait november 1-jén (hétfő) 10.30-kor keressük fel. Az öreg temető kapujában várjuk mindazokat, akik szeretnének imádságunkhoz csatlakozni.

3. Mindenszentek ünnepén a 18.00 órai szentmise végén halottak esti ájtatosság lesz. A Jézus Szíve templomban kedden a 7.00 órai szentmise után imádkozunk elhunytjainkért.

4. A Jézus Szíve templomban és az udvaron a héten folytatódnak a munkálatok: elkezdődik a homlokzati rózsaablak kőszobrász általi restaurálása, valamint további üvegablakok kivétele, melyhez külső és belső állványzatra van szükség. Szerdán és pénteken a reggeli szentmisét a hittanteremben tartjuk. Az udvari kertrész megújítása a felújítási munkák után fog következni.

5. November 6-án (szombat) reggel 8.00 órára ismét takarítókat várunk a Jézus Szíve templomba, hogy a hétvégi szentmiséket már a templomban tudjuk megtartani. Hálásan köszönjük előre is jó szándékú segítségüket!

6. A Szent Imre templom búcsúját az alábbiak szerint ünnepeljük:

  • November 5-én (péntek) 18.00 órakor a város papságával és a Családos Szentmise Közösséggel ünnepeljük a szentmisét, melynek főcelebránsa Horváth Gábor becsehelyi plébános úr lesz. A búcsúi szentmise miatt az elsőpénteki szentségimádás elmarad.
  • November 6-án (szombat) 16.30-kor Tamási József c. apát úr a torinói lepelről tart előadást a templomban, melyre elhozza a lepel művészi másolatát is. 19.00 órától pedig „Kerülj beljebb!” címmel zenés dicsőítő szentségimádást tartunk.
  • November 7-én (vasárnap) 9.00 órakor az ünnepi szentmisét Tamási József c. apát, a Bonum TV programigazgatója mutatja be. A szentmise után a templom előtti téren - a járványügyi helyzet miatt - egy pohár forró italt kínálunk a Kedves Híveknek.

Szeretettel várunk mindenkit az ünnepi alkalmakra! Kérjük, hogy kézfertőtlenítéssel, a megfelelő védőtávolság megtartásával és a kézfogás mellőzésével vigyázzunk egymásra!

7. „Daloljatok az Úrnak!” Szeretnénk templomunk zenei életét a kórus újjászervezésével megújítani. Az énekkar a szentmisék, egyházi ünnepeink szolgálatára szerveződik. Szeretettel várjuk a zenéhez kicsit értő, énekelni szerető és szolgálni akaró, elsősorban a fiatal- és középgenerációhoz tartozók jelentkezését. Az érdeklődőket telefonon és e-mailben az irodában vagy személyesen a szentmisék előtt és után Krasznainé Szakál Andrea és Árendás György kántorok szívesen fogadják.

8. Örömmel hozom a Kedves Hívek tudomására, hogy felterjesztésemre áldoztatói megbízást kapott Balics Márta és Lovász István. Hálásan köszönöm nyitottságukat, és valamennyi áldoztatónk szolgálatkészségét!

További hírek

Húsvét 4. vasárnapja

Húsvét 4. vasárnapja

A mai evangéliumi részletben az Úr Jézus jó pásztorként mutatkozik be. Olyan Isten ő, aki vigyáz ránk, ismer minket, vezetni akar. Amikor mindezt halljuk, észrevesszük, hogy nem mindig halljuk a hangját. Sokan bégetnek a nyájban, olyanok is, akik nem ezeket a jókat akarják; hamar megbélyegezzük egymást, fekete bárányt találunk. Magunkkal vagyunk elfoglalva, és nem Istennel. A mai ünnepen a mi Jó Pásztorunk halk, szelíd szavával mégiscsak meghív bennünket, mégpedig arra, hogy vele legyünk. Egészen a menny kapujáig akar vezetni a szavával!


Húsvét 3. vasárnapja

Húsvét 3. vasárnapja

Lukács evangéliuma segítségével ismét az Úr Jézus feltámadását követő egyik jelenésnek lehetünk tanúi, mely egészen szemléletes. Érzékek és érzések, melyek mind a megtapasztalást akarják aláhúzni. Az apostolokéhoz hasonlóan velünk is olykor megesik, hogy felüti a fejét a félelem, az ijedtség, amikor Isten be akar lépni az életünkbe. Mi nem így, vagy úgy képzeltük. Számunkra más helyzet komfortosabb lett volna. Amikor lemondunk a saját elképzeléseinkről, amikor tudunk elengedni dolgokat, akkor adunk teret a Feltámadottnak. Teljesen biztos, hogy ekkor szűnik a félelem, az ijedtség és a kétely, helyébe pedig a hit talaján az öröm, a béke és a ráhagyatkozás biztonsága költözik!


Húsvét 2. vasárnapja

Húsvét 2. vasárnapja

Tamás apostol kerül a figyelmünk középpontjába az evangéliumi szakasz hallatán. Ő "hiszi, ha látja" az Úr Jézus feltámadását. Tamáskodik. Sokszor tesszük ezt mi is, amikor Isten életünkben való jelenlétét, irgalmas szeretetét firtatjuk. Jó módszer lehet, ha figyelmünk középpontjába inkább a Feltámadottat helyezzük. Ha Rá tekintünk, biztosak lehetünk abban, hogy jó irányba is haladunk. "Én Uram, én Istenem!" Tamás apostol hitvallása - látva az Üdvözítőt - mélyebbnek tűnik, mint a többieké.


© Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.