Egyházi könnyűzenei képzés plébániánkon

2021. október 23-án, szombaton szeretettel várunk hangszeres és énekes résztvevőket, akik szeretnék fejleszteni tudásukat, hogy szolgálatukat még inkább Isten dicsőségére végezhessék!

Egyházzenei hagyomány a ma elterjedt zenei nyelvezettel


A keresztény könnyűzene minősége és kidolgozottsága kiemelten fontos a szeptember közepén elindult Sacro Song nevű, keresztény könnyűzenei oktatási projekt tanárai számára. A Kovács K. Zoltán Alapítvánnyal együttműködésben megalkotott, majd útjára indított első tanegységcsomag iránt egyre többen érdeklődnek.


A Kovács K. Zoltán Alapítvány jóvoltából mindenki számára térítésmentesen elérhetővé vált a templomi gitárosok fejlődését segítő keresztény könnyűzenei oktatási projekt.  Az előadók – Mező Misi, Bolyki Balázs, Szabó Balázs, Gável Gellért és András – kifejezett elhatározása, hogy az oktatóvideókkal magasabb szakmai és lelki szintre emelhessék a hazai keresztény könnyűzenei előadók Istent dicsőítő tevékenységét.
Az elméleti és a gyakorlati workshop gyakorlati fejlődést nyújt a hangszehasználatban és az előadó-művészet gyakorlásában akár a liturgia során, akár a nem templomi környezetben megrendezett dicsőítő alkalmak koncertjellegű zenei eseményein.
A képzés egyértelműen épít az egyház zenei hagyományára. A tanulmányok igazodnak a tradícióhoz, valamint ugyanilyen gondos figyelemmel állítják a szent szolgálatába a kor széles körben elterjedt, egyetemes zenei nyelvezetét, foglalkozik a zenével és a liturgiával is. Felmutatja a zenetörténet, azon belül pedig a könnyűzene történeténetének egyes korszakait a keresztény zene kialakulásával párhuzamosan. Mindeközben kiemelt figyelmet fordít a zenei dicsőítés bibliai gyökereire. A hangszerhasználatban a hathatós fejlődés lehetőségét kínálja fel. A gyakorlatok a dicsőítés lelki és hitbeli növelésére egyaránt törekednek. A helyes előadó-művészetre és a klasszikus, valamint könnyűzenei éneklésre nevel. Gyakorlati módon bevezet a dalszerzés rejtelmeibe, és a kamarazenélés révén új zenei csoportok születésének ad teret, amelyek elmélyíthetik a liturgikus eseményeken történő könnyűzenei (gitáros) szolgálatok helyes módját.
Az egyes misetételek köré csoportosuló tananyag bevezet a liturgia szeretetébe és logikájába, a zenei leckék pedig bemutatják az ízléses és pontos hangszerjátékot. E két szempont várható eredménye, hogy mindaz, amit az előadók és szolgálók a popkultúra kortárs zenei eszközeivel Istennek kívánnak nyújtani, méltóvá válik ahhoz az isteni szépséghez, amelyet éppen csodálnak és dicsőítenek.
A szent, művészi és egyetemes egyházzenei hármas kritériumnak megfelelően a projekt vezérszavai: „Istennek, igényesen, veled”. Ahogyan a gótikus templomok szabad szemmel nem látható cirádáit is maximális pontossággal dolgozták ki Isten dicsőségére a középkori kőfaragók, ugyanilyen belső finomságra és igényességre hívnak meg az előadók a workshop keretein belül.

 


Az október 23-i képzési nap

- helyszíne: Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia (9400 Sopron, Révai M. u. 1.)

- menetrendje:

12.30 - gyülekező

13.00 - 19.00-ig: rövid előadások az énekléssel, gitárhasználattal és digitális dicsőítéssel kapcsolatban (számítógépes alkalmazások használata), valamint kamarazenei szekciók


A részvétel ingyenes!


Jelentkezési lap ITT!

További hírek

Nagyheti szertartások

Nagyheti szertartások

Szeretettel várunk mindenkit az egyházi év legnagyobb ünnepére, a húsvétra előkészítő szertartásokra!




© Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.