Évközi 22. vasárnap

Az ősök hagyománya... A mai evangéliumi üzenet felhozhat bennünk több emléket, amely családi, vallási hagyományainkról, szokásainkról villant be epizódokat. A kérdés az, hogy tudjuk-e egy-egy családi rítusnak, szokásnak az eredeti értelmét, mondanivalóját. Vallásgyakorlatunk bizonyos elemei kapcsán ugyancsak felmerülhet az, hogy már csak megszokott cselekedetek, mozdulatok, rituálék csupán. Az Úr Jézus igyekszik példát mutatni abban, hogy miként kellene leporolni mindezt, megtartva az igazi értéket, és adott esetben új köntöst szőni köré. Istenünk megszólításának új útjai, a Vele való találkozásaink új módja - mind-mind izgalmas dolgok, főleg annak fényében, hogy vannak el nem avuló, meg nem kopó rítusaink, mint a szentmise, a szentségimádás, a rózsafüzér. Találjuk meg ezen felsorolás számunkra "élhető" folytatását, általa közelebb fogunk kerülni a mi Urunkhoz!

1. A héten elsőpéntek lesz, a délelőtt folyamán tervezem felkeresni a betegeket. Az esti szentmise után pedig a Jézus Szíve Családok szentségimádását tartjuk.

2. Szombaton délelőtt 10 órakor lesz a győri Püspökvár udvarán a jubiláns házasok szabadtéri szentmiséje, melyre 320 házaspár jelentkezett. A szervezők kérik, hogy lehetőleg 9.30-ra érkezzen meg minden pár, hogy a névre szóló ülőhelyeket kényelmesen el tudják foglalni. A jó Isten áldását kérjük életükre!

3. Továbbra is várjuk az idén 9. osztályba, vagy felsőbb középiskolai osztályokba induló diákokat az ősztől havi egy szombat délelőttönként tartandó bérmálási felkészítőre. Jelentkezni a plébániánk honlapján található elektronikus űrlapon keresztül lehet.

4. Szeptember 5-12-ig kerül megrendezésre az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten. A jövő vasárnap az esti szentmise a Szent Imre templomban elmarad, hiszen a nyitómisén a plébánia zarándokcsoporttal képviselteti magát.

5. Az Eucharisztikus Kongresszus nyitómiséjére jelentkezettektől 3000 Ft-ot, a zárómisére jelentkezettektől pedig 2200 Ft-ot kérünk befizetni a sekrestyében, vagy a plébánia irodájában.

6. Szeptember második hétvégéjén az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje miatt az alábbiak szerint módosul plébániánk miserendje:

Szeptember 11. szombat

   18.00: szentmise a Jézus Szíve templomban

   19.00: szentmise a Szent Imre templomban

Szeptember 12. vasárnap

   délelőtt nem lesznek szentmisék

   19.00: szentmise a Szent Imre templomban

 

További hírek

Húsvét 4. vasárnapja

Húsvét 4. vasárnapja

A mai evangéliumi részletben az Úr Jézus jó pásztorként mutatkozik be. Olyan Isten ő, aki vigyáz ránk, ismer minket, vezetni akar. Amikor mindezt halljuk, észrevesszük, hogy nem mindig halljuk a hangját. Sokan bégetnek a nyájban, olyanok is, akik nem ezeket a jókat akarják; hamar megbélyegezzük egymást, fekete bárányt találunk. Magunkkal vagyunk elfoglalva, és nem Istennel. A mai ünnepen a mi Jó Pásztorunk halk, szelíd szavával mégiscsak meghív bennünket, mégpedig arra, hogy vele legyünk. Egészen a menny kapujáig akar vezetni a szavával!


Húsvét 3. vasárnapja

Húsvét 3. vasárnapja

Lukács evangéliuma segítségével ismét az Úr Jézus feltámadását követő egyik jelenésnek lehetünk tanúi, mely egészen szemléletes. Érzékek és érzések, melyek mind a megtapasztalást akarják aláhúzni. Az apostolokéhoz hasonlóan velünk is olykor megesik, hogy felüti a fejét a félelem, az ijedtség, amikor Isten be akar lépni az életünkbe. Mi nem így, vagy úgy képzeltük. Számunkra más helyzet komfortosabb lett volna. Amikor lemondunk a saját elképzeléseinkről, amikor tudunk elengedni dolgokat, akkor adunk teret a Feltámadottnak. Teljesen biztos, hogy ekkor szűnik a félelem, az ijedtség és a kétely, helyébe pedig a hit talaján az öröm, a béke és a ráhagyatkozás biztonsága költözik!


Húsvét 2. vasárnapja

Húsvét 2. vasárnapja

Tamás apostol kerül a figyelmünk középpontjába az evangéliumi szakasz hallatán. Ő "hiszi, ha látja" az Úr Jézus feltámadását. Tamáskodik. Sokszor tesszük ezt mi is, amikor Isten életünkben való jelenlétét, irgalmas szeretetét firtatjuk. Jó módszer lehet, ha figyelmünk középpontjába inkább a Feltámadottat helyezzük. Ha Rá tekintünk, biztosak lehetünk abban, hogy jó irányba is haladunk. "Én Uram, én Istenem!" Tamás apostol hitvallása - látva az Üdvözítőt - mélyebbnek tűnik, mint a többieké.


© Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.