Mindenszentek ünnepe

Keleten már 380-ban megemlékeztek minden vértanúról. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki – miután megkapta a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont – 609. május 13-án Mária és az Összes Vértanúk tiszteletére szentelte fel. III. Gergely pápa (731–741) kiszélesítette az ünneplendők körét: a „Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” emléknapjává tette mindenszentek ünnepét. IV. Gergely pápa (827–844) döntése értelmében került az ünnep november 1-jére.

1. Szívből örülünk annak, hogy plébániánkon nagyon sokakban van belső, lelki igény szentmisék mondatására. Az elmúlt héten a 2021-es évre a szentmisék döntő többségére írattak szentmiseszándékot, így aki még szeretne, a szabad időpontok közül választhat.

2. Hálásan köszönjük mindazoknak, akik az idei egyházi hozzájárulásukkal fenntartóivá váltak plébániánknak!

3. Hétfőn, halottak napján a Jézus Szíve templomban reggel 7.00 órakor, a Szent Mihály templomban délelőtt 9.00 órakor, a Szent Imre templomban pedig este 18.00 órakor lesz szentmise.

4. November 5-én, csütörtökön, Szent Imre herceg ünnepén szeretettel várjuk a Kedves Testvéreket búcsúi szentmisére este 18.00 órára a Szent Imre templomba. A város papságával és híveivel közösen ünnepelt szentmise főcelebránsa és szónoka Ruskó Norbert kerekegyházi plébános úr lesz.

5. November 8-án, vasárnap a Szent Imre templomban délelőtt 9.00 órakor a búcsúi szentmise főcelebránsa és szónoka Szalai Gábor atya lesz. Tisztelettel kérjük a Kedves Híveket, hogy különösen a búcsúi szentmiséinken igyekezzenek a hatályos járványügyi szabályok betartására! A kápolna ajtajai nyitva lesznek, valamint az aulában kivetítőn keresztül is követhető lesz mindkét szentmise.

6. A járványügyi helyzetre való tekintettel az elsőpéntekes időseket továbbra is csak abban az esetben keressük fel, amennyiben ezt ők külön kérik.

7. Továbbra is kaphatók a sekrestyében a Gregorián Társaság CD lemezei, melyeket kedvező áron akár ajándékként is megvásárolhatunk: 1 db 2000 Ft-ba, 2 db 3500 Ft-ba, 3 db 4500 Ft-ba kerül.

8. A Szent Mihály temető ünnepi nyitvatartási rendjét a hirdetőtáblán, valamint plébániánk weboldalán találják.

További hírek

Húsvét 4. vasárnapja

Húsvét 4. vasárnapja

A mai evangéliumi részletben az Úr Jézus jó pásztorként mutatkozik be. Olyan Isten ő, aki vigyáz ránk, ismer minket, vezetni akar. Amikor mindezt halljuk, észrevesszük, hogy nem mindig halljuk a hangját. Sokan bégetnek a nyájban, olyanok is, akik nem ezeket a jókat akarják; hamar megbélyegezzük egymást, fekete bárányt találunk. Magunkkal vagyunk elfoglalva, és nem Istennel. A mai ünnepen a mi Jó Pásztorunk halk, szelíd szavával mégiscsak meghív bennünket, mégpedig arra, hogy vele legyünk. Egészen a menny kapujáig akar vezetni a szavával!


Húsvét 3. vasárnapja

Húsvét 3. vasárnapja

Lukács evangéliuma segítségével ismét az Úr Jézus feltámadását követő egyik jelenésnek lehetünk tanúi, mely egészen szemléletes. Érzékek és érzések, melyek mind a megtapasztalást akarják aláhúzni. Az apostolokéhoz hasonlóan velünk is olykor megesik, hogy felüti a fejét a félelem, az ijedtség, amikor Isten be akar lépni az életünkbe. Mi nem így, vagy úgy képzeltük. Számunkra más helyzet komfortosabb lett volna. Amikor lemondunk a saját elképzeléseinkről, amikor tudunk elengedni dolgokat, akkor adunk teret a Feltámadottnak. Teljesen biztos, hogy ekkor szűnik a félelem, az ijedtség és a kétely, helyébe pedig a hit talaján az öröm, a béke és a ráhagyatkozás biztonsága költözik!


Húsvét 2. vasárnapja

Húsvét 2. vasárnapja

Tamás apostol kerül a figyelmünk középpontjába az evangéliumi szakasz hallatán. Ő "hiszi, ha látja" az Úr Jézus feltámadását. Tamáskodik. Sokszor tesszük ezt mi is, amikor Isten életünkben való jelenlétét, irgalmas szeretetét firtatjuk. Jó módszer lehet, ha figyelmünk középpontjába inkább a Feltámadottat helyezzük. Ha Rá tekintünk, biztosak lehetünk abban, hogy jó irányba is haladunk. "Én Uram, én Istenem!" Tamás apostol hitvallása - látva az Üdvözítőt - mélyebbnek tűnik, mint a többieké.


© Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.