Mindenszentek ünnepe

Keleten már 380-ban megemlékeztek minden vértanúról. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki – miután megkapta a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont – 609. május 13-án Mária és az Összes Vértanúk tiszteletére szentelte fel. III. Gergely pápa (731–741) kiszélesítette az ünneplendők körét: a „Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” emléknapjává tette mindenszentek ünnepét. IV. Gergely pápa (827–844) döntése értelmében került az ünnep november 1-jére.

1. Szívből örülünk annak, hogy plébániánkon nagyon sokakban van belső, lelki igény szentmisék mondatására. Az elmúlt héten a 2021-es évre a szentmisék döntő többségére írattak szentmiseszándékot, így aki még szeretne, a szabad időpontok közül választhat.

2. Hálásan köszönjük mindazoknak, akik az idei egyházi hozzájárulásukkal fenntartóivá váltak plébániánknak!

3. Hétfőn, halottak napján a Jézus Szíve templomban reggel 7.00 órakor, a Szent Mihály templomban délelőtt 9.00 órakor, a Szent Imre templomban pedig este 18.00 órakor lesz szentmise.

4. November 5-én, csütörtökön, Szent Imre herceg ünnepén szeretettel várjuk a Kedves Testvéreket búcsúi szentmisére este 18.00 órára a Szent Imre templomba. A város papságával és híveivel közösen ünnepelt szentmise főcelebránsa és szónoka Ruskó Norbert kerekegyházi plébános úr lesz.

5. November 8-án, vasárnap a Szent Imre templomban délelőtt 9.00 órakor a búcsúi szentmise főcelebránsa és szónoka Szalai Gábor atya lesz. Tisztelettel kérjük a Kedves Híveket, hogy különösen a búcsúi szentmiséinken igyekezzenek a hatályos járványügyi szabályok betartására! A kápolna ajtajai nyitva lesznek, valamint az aulában kivetítőn keresztül is követhető lesz mindkét szentmise.

6. A járványügyi helyzetre való tekintettel az elsőpéntekes időseket továbbra is csak abban az esetben keressük fel, amennyiben ezt ők külön kérik.

7. Továbbra is kaphatók a sekrestyében a Gregorián Társaság CD lemezei, melyeket kedvező áron akár ajándékként is megvásárolhatunk: 1 db 2000 Ft-ba, 2 db 3500 Ft-ba, 3 db 4500 Ft-ba kerül.

8. A Szent Mihály temető ünnepi nyitvatartási rendjét a hirdetőtáblán, valamint plébániánk weboldalán találják.

További hírek

Urunk mennybemenetele

Urunk mennybemenetele

Márk evangéliumának utolsó mondataiban krisztusi küldetést kapnak a tanítványok, rajtuk keresztül pedig minden kor keresztényei. A feladat az evangélium örömének hirdetése. Ez nem megy leszegett fejjel. Mai kutatások szerint az okoseszközök egyre nagyobb mértékű használata egyfajta meggörnyedő testtartást eredményez. És még mennyi minden van, ami befelé, magunkba fordít minket. Az Úr Jézus mennybemenetele az apostolok tekintetét fizikailag is felemelte. Miközben várjuk az Erőt, a Szentlelket, ne felejtsük el, hogy a Mester megmutatta azt az utat, amely a végső célunkhoz vezet!


Húsvét 6. vasárnapja

Húsvét 6. vasárnapja

"Maradjatok meg szeretetemben!" Az Úr Jézus ezt tűzi ki e földi életre célul. Örök távlatként pedig a mennyországba hív meg: "gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt!" Az élet viszontagságai ellenére, Jézusba kapaszkodva teljes lehet az örömünk. Milyen jó, hogy a barátai lehetünk, ehhez pedig egyet kér: tartsuk meg a parancsokat!


Húsvét 4. vasárnapja

Húsvét 4. vasárnapja

A mai evangéliumi részletben az Úr Jézus jó pásztorként mutatkozik be. Olyan Isten ő, aki vigyáz ránk, ismer minket, vezetni akar. Amikor mindezt halljuk, észrevesszük, hogy nem mindig halljuk a hangját. Sokan bégetnek a nyájban, olyanok is, akik nem ezeket a jókat akarják; hamar megbélyegezzük egymást, fekete bárányt találunk. Magunkkal vagyunk elfoglalva, és nem Istennel. A mai ünnepen a mi Jó Pásztorunk halk, szelíd szavával mégiscsak meghív bennünket, mégpedig arra, hogy vele legyünk. Egészen a menny kapujáig akar vezetni a szavával!


© Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.