Évközi 8. vasárnap

Az Úr Jézus a mai evangéliumban elsősorban önvizsgálatra int, amikor arra buzdít, hogy a saját vétkeinket jelképező gerendát vegyük ki előbb a saját szemünkből, és csak utána fogjunk hozzá ahhoz, hogy embertársaink hibáit firtassuk. Nagyböjt előtt igazi ráhangoló üzenet ez: a tükörbe nézés az első lépés a megtérésben!

1. Ma országos gyűjtést tartunk a katolikus iskolák javára, szeretettel várjuk az e célra felajánlott perselyadományaikat!

2. Hamvazószerdával megkezdődik a nagyböjti időszak. Március 2-án a Jézus Szíve templomban 7.00 órakor, a Szent Imre templomban pedig 18.00 órakor lesz szentmise, melyben a bűnbánat külső jeleként a hamvazás szertartásában részesülhetünk. A járványhelyzet miatt a tavalyihoz hasonlóan érintés nélkül, a hamut a kissé előrehajtott fejünkre szórva fog történni. Ezen a napon Egyházunk a 18 és 60 éves kor közötti híveket hústilalom mellett egyszeri jóllakásra és két szerényebb étkezésre buzdítva segíti a bűnbánatra. Betöltött 14 éves kortól a hústól való megtartóztatás jelenti ugyanezt.

3. Március 2-án, hamvazószerdán a soproni templomokban az esti szentmisék után szentségimádási órát tartunk a békéért, csatlakozva Szentatyánk, Ferenc pápa felhívásához. Várjuk a Kedves Híveket templomunkba a 18.00 órakor kezdődő szentmisére, majd a kitett Oltáriszentség előtt egy egyórás szentórára, utána pedig 22.00 óráig csendes szentségimádásra. Ferenc pápa szavaival buzdítunk mindenkit a részvételre: „Jézus azt tanította nekünk, hogy az erőszak ördögi értelmetlenségére Isten fegyvereivel, az imával és a böjttel válaszoljunk.”

4. A héten elsőpéntek lesz, a szokott időben tervezem a betegek felkeresését.

5. Nagyböjt péntekjein 6.30 órakor a Jézus Szíve templomban, 17.15 órakor pedig a Szent Imre templomban keresztúti ájtatosságra várjuk a Kedves Híveket! A Szent Imre templomban az imádságok vezetésére közösségek jelentkezését, valamint ministránsokat várunk. Nagyböjt péntekjein 14 éves kortól hústilalommal emlékeztessük magunkat Krisztus értünk vállalt keresztáldozatára.

6. Szombaton 12 órás szentségimádás lesz a Szent Imre templom kápolnájában, melyre szentségőrzők jelentkezését várjuk a szokott módon.

—7. A feltámadásba vetett hitben tudatjuk, hogy Dr. Rédly Elemér pápai prelátus, székesegyházi kanonok, egykori soproni városplébános 2022. február 22-én a betegek kenetével megerősítve az örök hazába költözött. Temetése március 3-án (csütörtök) a 11.00 órakor bemutatott szentmise után lesz a Győri Székesegyházban. Megboldogult paptestvérünket a Kedves Hívek imáiba ajánljuk.

További hírek

Urunk mennybemenetele

Urunk mennybemenetele

Márk evangéliumának utolsó mondataiban krisztusi küldetést kapnak a tanítványok, rajtuk keresztül pedig minden kor keresztényei. A feladat az evangélium örömének hirdetése. Ez nem megy leszegett fejjel. Mai kutatások szerint az okoseszközök egyre nagyobb mértékű használata egyfajta meggörnyedő testtartást eredményez. És még mennyi minden van, ami befelé, magunkba fordít minket. Az Úr Jézus mennybemenetele az apostolok tekintetét fizikailag is felemelte. Miközben várjuk az Erőt, a Szentlelket, ne felejtsük el, hogy a Mester megmutatta azt az utat, amely a végső célunkhoz vezet!


Húsvét 6. vasárnapja

Húsvét 6. vasárnapja

"Maradjatok meg szeretetemben!" Az Úr Jézus ezt tűzi ki e földi életre célul. Örök távlatként pedig a mennyországba hív meg: "gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt!" Az élet viszontagságai ellenére, Jézusba kapaszkodva teljes lehet az örömünk. Milyen jó, hogy a barátai lehetünk, ehhez pedig egyet kér: tartsuk meg a parancsokat!


Húsvét 4. vasárnapja

Húsvét 4. vasárnapja

A mai evangéliumi részletben az Úr Jézus jó pásztorként mutatkozik be. Olyan Isten ő, aki vigyáz ránk, ismer minket, vezetni akar. Amikor mindezt halljuk, észrevesszük, hogy nem mindig halljuk a hangját. Sokan bégetnek a nyájban, olyanok is, akik nem ezeket a jókat akarják; hamar megbélyegezzük egymást, fekete bárányt találunk. Magunkkal vagyunk elfoglalva, és nem Istennel. A mai ünnepen a mi Jó Pásztorunk halk, szelíd szavával mégiscsak meghív bennünket, mégpedig arra, hogy vele legyünk. Egészen a menny kapujáig akar vezetni a szavával!


© Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.