Advent 3. vasárnapja

Mit tegyünk? Ez a kérdés visszhangzik a mai evangéliumban. Szent Lukács leírja, hogy a nép, a vámosok és a katonák is megkérdezik Keresztelő Jánost az üdvösségre vezető útról. Miután igyekezett mindenkinek megfelelni, elkezdtek azon tanakodni, hogy nem János-e a Krisztus. Valamit megsejtettek abból, hogy itt készül valami. Úton van a Megváltó, akinek előfutárát hallgatták, kérdezgették. Úgy tűnik, a hozzáállásuk befogadó, vágyakozó volt: szerették volna a legteljesebb módon befogadni Istent. Az öröm vasárnapján mi azért adjunk hálát, hogy az Úr Jézusban megmutatkozott ez az isteni törődés, és elérkezett a megváltás!

1. Hálásan köszönjük mindazoknak, akik a hét folyamán, vagy a mai napon tartós élelmiszert hoztak a plébániánk területén élő rászorultaknak. A belőlük összeállított élelmiszercsomagokat csütörtökön 16.00 és 18.00 óra között osztjuk ki a plébánián. Most a szentmise végén csatlakozunk az „Egymillió csillag a szegényekért” adventi adománygyűjtő akcióhoz: karitász csoportunk önkéntesei gyertyákat kínálnak mindnyájuknak, az értük adott adományok szintén a plébánia karitász munkáját segítik.

2. Kedden a Hűség-napi ünnepség miatt a plébánia irodája zárva lesz, valamint az esti szentmise elmarad!

3. Karácsonyi szentgyónásra várjuk a Szent Imre templom közösségi termeibe az iskolás gyermekeket és családtagjaikat is szerdán 15.30-tól 17.30 óráig. A korábbi évekhez hasonlóan december 18-án (szombat) 15.00-17.00 óráig is biztosítunk gyónási lehetőséget ugyanitt. A jövő héttől a Jézus Szíve templomban a sekrestye melletti szobában a hajnali szentmisék után is lehet gyónni. Várakozni a sekrestyében lehet.

4. December 15-én (szerda) lesz boldog Brenner János vértanú emléknapja, a Szent Imre templomban este 18.00 órakor ünnepi szentmise lesz, melyet Finta József csepregi plébános úr mutat be, aki a vértanú testvérének, Brenner László répcevisi plébánosnak gyermekkori tanítványa volt. Sokat buzgólkodik azon, hogy szellemi hagyatékát könyvek formájában közreadja. A szentmise után lehetőség lesz a feliratkozástól függetlenül könyvek vásárlására. A szentmise végén áldást adunk boldog Brenner János ereklyéjével.

5. December 18-án (szombat) este 19.00 órakor a Szent Imre templomban ingyenes karácsonyváró orgonahangversenyt tart Dankos Attila Fischer Annie-ösztöndíjas orgonaművész, az Újpesti Egek Királynéja Főplébánia orgonistája. Az egyórás koncerten Vivaldi, Bach és Schumann művei mellett szabad improvizációt is hallhatunk majd karácsonyi témákra. Szeretettel várunk mindenkit!

6. Plébániánk segítőit a járványhelyzet miatt az idei évben sem tudjuk megvendégelni a plébánián. Egész éves munkájukat egy karácsonyi csomaggal szeretnénk megköszönni. Tisztelettel kérjük, hogy december 15-től szíveskedjenek átvenni a csomagokat a sekrestyében, vagy az irodában.

7. A megrendelt könyvek egy része még nem érkezett meg, reméljük, hogy szerdától átvehetők lesznek a sekrestyében, illetve az irodában. Tisztelettel kérjük, hogy mindenki ott vegye át a könyveket, ahol feliratkozott.

8. Tisztelettel kérjük, hogy akik 2022-ben a Szent Imre templomban szeretnének házasságot kötni, még az időpont lefixálása előtt jelentkezzenek a plébánia irodájában.

További hírek

Évközi 24. vasárnap

Évközi 24. vasárnap

"Ki nekem Jézus Krisztus?" Komoly kérdés, amely nem csupán a hívőket foglalkoztatja, még ha elsőre úgy is tűnik. Gyurkovics Tibor írja a Próba c. versében, hogy Jézusra mindenkinek választ kell adnia. A mai evangélium elénk tár válaszokat, amelyek kétezer évvel ezelőtt, az Úr Jézus korában fogalmazódtak meg. Valóban Őt tartom Messiásnak, Megváltónak? Nem magam akarom megváltani a saját életemet, világomat? Jézus, a Mester nem közömbös számunkra. Ki vagy Te, Uram?


Évközi 23. vasárnap

Évközi 23. vasárnap

A mai evangéliumban is az Úr Jézus egyik csodájának elbeszélését olvassuk. A legtöbb csoda gyógyítás volt. Mind testileg, mind lelkileg szükségünk van gyógyulásra, mert életünk során sok sebet kapunk. Van, amikor a testi gyógyulás vágya egészen erős bennünk, szeretnénk fittek, mozgékonyak, életerősek lenni. A lélek betegségével, pontosabban annak gyógyításával mintha kevésbé törődnénk. Nyugalom, biztonság, belső béke, elfogadás, szeretet... Mennyire vágyunk ezekre is. A Mester megadhatja!


Évközi 22. vasárnap

Évközi 22. vasárnap

Mindennapi életünk része a higiénia. Ezt a valamilyen szinten minden embert érintő kérdést veszik elő a farizeusok, amikor Jézus tanítványainál felfedezik, hogy a zsidó rituális tisztálkodási rítusok elmaradnak. Megdöbbentő, hogy ezek az eredetileg mély tartalmú gesztusok pusztán higiénikus témává válnak számukra. A nehézség ebben nyilván az, hogy fontos és szükséges a kézmosás, a tisztálkodás mindnyájunk számára, de vajon eljutunk-e mélyebbre ezen a téren, a lelkünk megtisztításáig?


© Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.