A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia járványügyi intézkedései

2021. május 10-ről az alábbi rendelkezések vannak érvényben:

A ránk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve, figyelembe véve a járványügyi szakemberek véleményét és a Covid-19-járvány harmadik hullámát követő és a beoltottak számának növekedése miatt életbe lépő enyhítéseket, Egyházunk sajátosságait szem előtt tartva, korábbi intézkedéseinket módosítva, 2021. május 10-től kezdődően az alábbi módon rendelkezünk:

1. A vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól (CIC 87. k. 1. §, 1245. k.) 521/2021. sz., március 5-én adott általános felmentést jelen rendelkezésünkkel visszavonjuk.

2. Az általános morális elvek továbbra is érvényesek, így aki számára élethelyzete miatt (például betegség, karantén) lehetetlen a szentmisén való személyes részvétel, az a vasárnapot továbbra is egyéni imával, a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével, szentmise-közvetítésbe való bekapcsolódással vagy más módon szentelje meg.

3. Továbbra is felelősen és körültekintően kell eljárni, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására. A nyilvános istentiszteletek végzésekor továbbra is be kell tartani a vonatkozó, járványhelyzetre hozott előírásokat.

Az Egyházi Törvénykönyv 838. kánonja értelmében az egyes megyéspüspökök, illetve akik a jogban velük egyenlő elbírálás alá esnek, ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak.

Jelen rendelkezés Magyarország latin szertartású egyházmegyéire érvényes.

Szeretnénk köszönetet mondani a paptestvéreknek a szolgálatukért, a híveknek a kitartásukért és imáikért, és ezúton is köszönjük mindenkinek a helytállását ebben a rendkívüli helyzetben az élet minden területén. Imádságos lelkülettel figyeljünk továbbra is egymásra.

Budapest, 2021. május 7.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

További hírek

Hittan a szentségekről

Hittan a szentségekről

Szeretettel várunk minden korosztályt a Szent Imre templomba havonta egyszer szerdán este és szombaton délelőtt az egyház szentségeiről szóló alkalmainkra!


Szentévi római zarándoklat 1. út

Szentévi római zarándoklat 1. út

Plébániai zarándoklatunk 1. útját 2025. június 16-20-ig szervezzük, jelentkezéshez és információkért kattintson a képre!


Szentévi római zarándoklat 2. út

Szentévi római zarándoklat 2. út

Plébániai zarándoklatunk 2. útját 2025. június 21-25-ig szervezzük, jelentkezéshez és információkért kattintson a képre!


© Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.