Az MKPK közleménye a legutóbb bejelentett járványügyi rendelkezések kapcsán

A ránk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve, figyelembe véve a járványügyi szakemberek véleményét és a Covid-19-járvány harmadik hulláma miatt életbe lépő szigorításokat, Egyházunk sajátosságait szem előtt tartva, korábbi intézkedéseinket megerősítve, visszavonásig az alábbi módon rendelkezünk:

1. A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk. Nyilvános istentiszteletek csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban végezhetők, az illetékes ordinárius rendelkezése szerint. Felelősen és körültekintően kell eljárni, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.

2. Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyéspüspök, ha úgy ítéli meg, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól (CIC 87. k. 1. §., 1245. k.). Ezt a felmentést – a fertőzés elkerülése céljából – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ordináriusai újfent megadják további intézkedésig.

3. Templomaink mellett az egyházi intézményeinkben és a plébániáinkon is, valamint a szentségkiszolgáltatásban, illetve oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinkben továbbra is mindenben kövessék a vonatkozó járványügyi előírásokat.

 

Az Egyházi Törvénykönyv 838. kánonja értelmében az egyes megyéspüspökök, illetve akik a jogban velük egyenlő elbírálás alá esnek, ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak.

A húsvéti szertartásokról a későbbiekben határozunk.

Jelen rendelkezés Magyarország latin szertartású egyházmegyéire érvényes.

Nagyböjti imádságainkat ajánljuk fel egész népünkért, különösen azokért, akik a járványban érintettek, és kiemelten azokért, akik a mindennapi élet területein most is értünk dolgoznak. Segítő szeretettel figyeljünk idősebb és veszélyeztetettebb embertársainkra.

 

Budapest, 2021. március 5.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

További hírek

Hittan a szentségekről

Hittan a szentségekről

Szeretettel várunk minden korosztályt a Szent Imre templomba havonta egyszer szerdán este és szombaton délelőtt az egyház szentségeiről szóló alkalmainkra!


Szentévi római zarándoklat 1. út

Szentévi római zarándoklat 1. út

Plébániai zarándoklatunk 1. útját 2025. június 16-20-ig szervezzük, jelentkezéshez és információkért kattintson a képre!


Szentévi római zarándoklat 2. út

Szentévi római zarándoklat 2. út

Plébániai zarándoklatunk 2. útját 2025. június 21-25-ig szervezzük, jelentkezéshez és információkért kattintson a képre!


© Soproni Szent Imre Római Katolikus Plébánia 2011-2020 Minden jog fenntartva.